Ekonomi

BIST’te geçen ay hangi sektörler ayakta kaldı? Eylül’de beklentiler ne yönde?

Investing.com – BIST 100, Ağustos ayında %7,57 oranında düşüşle 9.833,22 puandan kapanış kaydetti. Endeks, böylece Aralık 2023 döneminden bu yana en kötü performansını sergiledi.

Temmuz ayında 11.252,11 puanla zirve kaydettikten sonra ayı yatay kapatan endeks, Ağustos ayında trendini tersine çeviren bir görüntü verdi. Son bir aylık süreçte Borsa İstanbul’da artıda kalabilen 4 sektör oldu. Bunlar; inşaat, ulaştırma, mineral ve kobi olarak sıralandı. Bu sektörler arasında inşaat %5,26 ve ulaştırma %4,12 yükseliş kaydederken piyasadan pozitif ayrıştılar.

BIST’te Ağustos ayında 5 sektör ise çift haneli oranlarda düşüşle endeksten daha kötü performans gösterdi. En çok düşüş %12 bandında gerileyen gıda ve sigorta sektöründe gerçekleşirken metal, faktoring ve tekstil geçen ay en çok satış gören diğer sektörler oldu. Bankalar, %1,5’e yakın düşüşle kısmen yatay kalırken holdingler, %5 bandında geriledi.

Ağustos ayı hisse piyasası için olumsuz geçerken küresel bazda bakıldığında BIST, Rusya’nın MICEX endeksinin ardından en çok düşen ikinci borsa oldu. BIST’teki düşüşte zayıf gelen ikinci çeyrek bilançoları etkili olurken Türkiye ekonomisine yönelik resesyon endişeleri de negatif fiyatlandı.

BIST 100 hisseleri arasında geçen ay getirilerin kısıtlı olduğu görüldü. BIST 100’de Ağustos ayında en çok yükselen hisse ise %36 değer artışı kaydeden BTCIM oldu. Ayı artıda kapatan diğer hisseler ise tek haneli oranlarda kazançlar kaydederken ENKAI, EKGYO, TUPRS, KOZAL ve KTLEV payları en çok yükselen diğer hisseler oldu. 

Ağustos ayında BIST 100’de en çok düşen 5 hisse ise şöyle sıralandı:

  • KRDMD
  • OTKAR
  • CCOLA
  • AGHOL
  • MIATK

Eylül ayında ne bekleniyor?

Eylül ayında küresel bazda önemli gelişmeler beklenirken bunlar arasında öne çıkanı Fed’in faiz indirimine başlayacak olması. Geçen haftaki verilerin ardından bankanın 25 baz puan indirime gidebileceğine yönelik beklentiler ağırlık kazansa da bu hafta ABD’de açıklanacak olan iş gücü verilerinin indirim miktarı konusunda ipuçları vermesi bekleniyor. 

Sonuç olarak Fed başta olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim sürecine girmesi, gelişmekte olan ülke ekonomileri için de pozitif bir gelişme olarak kabul ediliyor.

BIST özelinde baktığımızda ise Eylül ayında tepki alımlarının hızlanabileceği beklentisi bulunurken yarın açıklanacak enflasyon verisinin olumlu gelmesi, piyasaları tetikleyebilecek bir faktör olarak görülüyor.

Tuncay Turşucu Danışmanlık tarafından yayımlanan notta ise Eylül ayında öne çıkabilecek sektörler; ulaştırma ve gıda sektörü olarak gösterildi. Madenciliğin pozitif ivmesinin devam edebileceği görüşü paylaşılırken buna ek olarak inşaat ve çimento sektöründe de hareketlilik olabileceği düşünülüyor. 

Tuncay Turşucu, ayrıca “Bugüne kadar kendi özsermayesi ile piyasada bulunan, kredili pozisyon açarak bu düşüşte portföylerinin büyük kısmını eritmeyenler, kısacası oyunun içinde kalmayı başaranlar, yaşanacak tepki yükselişinden daha fazla faydalanabilirler. Daha önceden nakit pozisyona geçenler için ise oldukça iştah açıcı bir tablo olabilir.” yorumunda bulundu.

kaynasli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu